Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Memurların Doğum İzni Ne Kadar?

Memurların doğum izni, neredeyse tüm memurların görev hayatlarında en az bir kez merak edip araştırdıkları konular arasında yer alıyor.

Memurların doğum izni, neredeyse

Anne adayı olan memurlar ya da baba olmaya hazırlanan memurlar hemen internete girerek memurların doğum izni ne kadar? Memurlar hangi durumlarda izne ayrılabilir? gibi soruları araştırıyorlar. Haberin devamında bu soruların cevabını ve memurların doğum izni ile ilgili daha fazla bilgiyi okuyabilirsiniz.

Memurların Doğum İzni Süreleri

Memurların doğum izni süreleri, izin türüne göre değişiklik gösteriyor. 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu ile güvence altına alınan izin hakları çeşitli durumlarda devreye giriyor. Hamile ya da yeni doğum yapmış memurların ve baba olan memurların izin hakları şu şekilde özetlenebilir;

Analık İzni

Analık izni isminden de anlaşılacağı üzere sadece kadın memurların için geçerli olan bir haktır. Anne adayları hem doğumdan önce hem de doğumdan sonra gerekli şartla oluştuğunda analık izni diye bilinen izne ayrılabilirler. Bir kadın memur, dilediği takdirde doğumdan 8 hafta önce ve doğumdan 8 hafta sonra olmak üzere analık izni alabilirler. Bu süre zarfında ücretleri de ödenmeye devam eder. Yani toplamda 4 ay ücretli izin kullanma hakları olur. Bu durum çoğul gebeliklerde 2 hafta kadar uzatılabilir. Ayrıca doktor raporu ile çalışmasına engel görülmeyen hamile memurlar, doğumdan önceki 5 haftalık izinlerini doğumdan sonra kullanabilirler.

Süt İzni

Süt izni, yine sadece kadın memurlar için verilen bir haktır. Analık izninden dönen memurlar, ilk altı ay boyunca günde 3 saat, sonraki altı ay boyunca ise günde 1,5 saat olmak üzere süt izni kullanabilirler. Bu hak kanun tarafından belirlenerek çocuğun sağlıklı beslenmesi için tüm doğum yapmış memurlara verilmiştir.

Ücretsiz İzin

Ücretsiz izin ise analık izni bittikten sonra alınabilir. Bu izinden en fazla 24 ay yararlanılabilir. Çocuğun bakımını kendisi yapmak isteyen anneler bu süre boyunca yavrularının yanında kalırlar ancak maaşları işlemeye devam etmez.

Babalık İzni

Babalık izni, kadınların doğum yapmasından sonra alınan bir içindir. Doğum tarihinden itibaren tüm memur babalar 10 güne kadar babalık izni alabilirler. Bu süre zarfında maaşlarında herhangi bir kesinti olmaz.